Welke energiemaatschappij is echt duurzaam?

Hoe groen is uw energie nu echt? En naar welke maatschappij kunt u het beste overstappen voor echt groene energie?

Er zitten grote verschillen tussen energiemaatschappijen en de elektriciteit die zij leveren. Sommige maatschappijen verkopen grijze stroom als groen. Met slimme marketing trucs en nietszeggende certificaten wordt u op verkeerde been gezet.

Onderzoeksbureau CE Delft heeft onderzoek gedaan naar Nederlandse energiemaatschappijen. Bij elke energiemaatschappij is de energie die zij leveren onderzocht; hoe en waar is de energie opgewekt? Op basis daarvan hebben de energiemaatschappijen een rapportcijfer gekregen.

Drie maatschappijen behalen de maximale score!

Maximale score voor Qurrent, Pure Energie en de Duurzame Energie Unie. Op de voet gevolgd door Vandebron. Allemaal leveren ze 100% duurzame elektriciteit, het grootste deel daarvan wordt opgewekt met windmolens in Nederland.

Greenchoice levert ook 100% duurzame elektriciteit. O.a. doordat een deel van de elektriciteit uit het buitenland komt, krijgt Greenchoice niet de maximale score.

Eneco presteert van de energiereuzen in Nederland het beste. Slechts een klein deel van de geleverde elektriciteit is opgewekt met kolen en kernenergie.

Nuon en Essent verduurzamen nog steeds niet

Twee Nederlandse energiereuzen scoren het laagst. Nuon en Essent investeren nauwelijks in duurzame energie en zijn zelfs meer kolen gaan verstoken. Vermoedelijk vanwege de lage kolenprijs, zodat ze meer winst maken. Mede dankzij deze goedkope kolen boekt Essent een omzet van 4.4 miljard euro per jaar.

Kolen zijn per kWh de meest vervuilende energiebron van allemaal. Kolen gebruiken om elektriciteit op te wekken is simpelweg onverantwoord en niet meer van deze tijd. Zeker omdat er voldoende alternatieven beschikbaar zijn

Goed versus Slecht > Vandebron versus Essent

Dat Essent (3.0) het zo slecht doet laat een vergelijking met Vandebron (9.3) zien. Maar liefst 68% van Essents energie komt uit fossiele bronnen. Het grootste deel wordt zelfs opgewekt met kolen, de meest vervuilende energiebron van allemaal. Vandebron daarentegen levert 100% duurzame elektriciteit, een mix van wind, zon en biomassa. Gewoon in Nederland opgewekt zonder bij te dragen aan klimaatverandering.

Een eenvoudige overstap maakt echt verschil!

Om te voorkomen dat versnelde klimaatverandering echt uit de hand loopt, moeten we met z’n allen ons energiegebruik omgooien. Dat is helemaal niet ingewikkeld. We kunnen nu onze energie al zelf thuis opwekken of met een paar klikken overstappen naar een duurzame maatschappij.

Elke overstap op duurzame energie helpt. De energiemaatschappijen kiezen helaas nog te vaak voor kortetermijnwinst ten koste van onze planeet. Stimuleer foute energiemaatschappijen niet langer en stap over op echt duurzame energie.

Tip!

Stap direct over op groene stroom. De Groene Energievergelijker van Wise vergelijkt groene energiemaatschappijen en laat zien welke maatschappij het beste bij u past.