Warmtepompen

Verwarm en verkoel je woning met een warmtepomp

Tijdens het verwarmen onttrekt een warmtepomp energie uit een bron (buitenlucht of bronwater). Deze energie wordt opgepompt en gebruikt voor je verwarming. Gemiddeld genomen over een jaar haalt een warmtepomp een rendement tussen de 400% en 500%.

Plan een adviesgesprek
Warmtepompen, Afbeelding Warmtepompen

Gas besparen

Een warmtepomp biedt een gasloze oplossing voor het verwarmen van je woning door natuurlijke warmte uit de omgeving te benutten, wat resulteert in een duurzaam en efficiënt verwarmingssysteem.

*

Koelen & verwarmen

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of grond om je huis te verwarmen en kan deze omkeren om te koelen, waardoor een comfortabel klimaat het hele jaar door ontstaat. 

Hoog energie rendement

Gemiddeld genomen over een jaar haalt een warmtepomp een rendement tussen de 400% en 500%. Een warmtepomp kan van 1kWh stroom, 4 tot 5kWh warmte maken.

Ventilatielucht warmtepomp, Afbeelding Ventilatielucht warmtepomp

Ventilatielucht warmtepomp

Binnen te installeren

Stiller dan een gas-cv

Hoogste rendement

✖︎ Beperkt vermogen

Bronwater Warmtepomp, Afbeelding Bronwater Warmtepomp

Bronwater Warmtepomp

Geen buitenunit nodig

Beter rendement bij extreme kou

Voordelig koelen in de zomer

✖︎ Grote investering

✖︎ Vergunning nodig voor bodemenergie

Buitenlucht warmtepomp, Afbeelding Buitenlucht warmtepomp

Buitenlucht warmtepomp

Stille buitenunit

Hoog rendement

Hoge opbrengst per m2

✖︎ Geen koelmiddel in woning

Buitenlucht Warmte-unit, Afbeelding Buitenlucht Warmte-unit

Buitenlucht Warmte-unit

Stille buitenunit

Beter rendement bij extreme kou

Geen koelmiddel in de woning

✖︎ Grote buitenunit

Warmtepompen combineren met andere energieproducten

Klik op de energieproducten voor meer informatie 

Het combineren optimaliseert de efficiëntie door continuïteit in verwarming en koeling te waarborgen, zelfs bij fluctuerende externe temperaturen. Dit systeem zorgt voor een stabiele en comfortabele binnentemperatuur en verlaagt de energiekosten.

warmteopslag image

Warmteopslag

Om de gegenereerde warmte op te slaan heb je een buffervat nodig. Het buffervat kan gebruikt worden om douchewater te verwarmen maar ook tapwater.

verwarming image

Verwarming

Om jouw woning duurzaam te verwarmen biedt INTU lage temperatuur verwarming. De warmtepomp kan fungeren als bron voor de verwarming.

wubbo image

Wubbo

De Wubbo is een slim stukje techniek die uw apparaten optimaal laat renderen, zo ook je warmtepomp.

u

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Tijdens het verwarmen onttrekt een warmtepomp energie uit een bron (buitenlucht of bronwater). Deze energie wordt in het buitendeel opgepompt naar een bruikbaar niveau voor verwarming. Daarna wordt de warmte afgegeven in je woning. Hier liggen bekende natuurkundige processen aan ten grondslag: verdampen en condenseren.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement dat je kunt halen hangt af van je woning, de actuele weersomstandigheden, en het type warmtepomp dat je kiest. Gemiddeld genomen over een jaar haalt een warmtepomp een rendement tussen de 400% en 500%.
Dit betekent dat een warmtepomp van 1kWh stroom, 4/5kWh warmte maakt.

Kan ik met een warmtepomp ook tapwater verwarmen?

U kunt met een warmtepomp ook tapwater verwarmen. Dit werkt in combinatie met een buffervat met spiraalbuizen. Als de spiraalbuizen gevuld zijn met tapwater, kan de energie van de warmtepomp dit verwarmen.

De warmtepomp tijdelijk uitzetten, kan dat?

Als je de warmtepomp tijdelijk uitzet, zal de temperatuur in je woning naar beneden gaan en zal er ’s morgens meer energie nodig zijn om je woning weer op een normale temperatuur te krijgen. Doordat je installatie meer moeite moet doen om je woning weer op een normale temperatuur te krijgen, gaat dit ten koste van je rendement. Door de inspanning haal je minder energie uit de lucht.

Hoelang gaat een warmtepomp mee?

De levensduur van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 15-20 jaar. Hoe lang de warmtepomp echt mee gaat hangt af van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit, de compressor en het onderhoud. Hoe beter deze factoren zijn, hoe langer de pomp mee zal gaan. Sommige pompen kunnen ruim 30 jaar meegaan. Dit komt doordat de hittebelasting veel minder is dan bij een cv ketel.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp is een duurzame oplossing omdat je met een warmtepomp minder CO2 uitstoot. Doordat de temperatuur van de bron verhoogd wordt, hoeft jouw cv ketel minder te verwarmen. Je verlaagt dus jouw gasverbruik en jouw CO2-uitstoot. Wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen woon je nog duurzamer. Met de zonnepanelen wek je jouw eigen elektriciteit op. Dit gebruikt je dan om jouw woning te verwarmen. Zo ben je klaar voor een duurzame toekomst.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Isolatie is de belangrijkste factoren tijdens de overweging om een warmtepomp te nemen. Als de isolatie niet op orde is, zal de warmte die een warmtepomp produceert snel verloren gaan en dus niet rendabel zijn. Nieuwbouwwoningen zijn vaak geschikt, goed geïsoleerd. Woning die gebouwd zijn voor 2010 zijn vaak wat minder geïsoleerd, vooral bij de vloerisolatie. Het is wel goed om hier naar te kijken voordat je beslist om een warmtepomp aan te schaffen.

Voor een warmtepomp is het erg belangrijk dat jouw woning geschikt is. De twee belangrijkste factoren zijn de isolatie en het warmteafgiftesysteem. Als jouw isolatie onvoldoende is, dan kun je het beste eerst hierin investeren. Wat je immers niet verliest aan warmte, hoef je ook niet bij te verwarmen. 

Zijn er subsidies voor warmtepompen?

– Ventilatie-luchtwarmtepomp : Subsidie: €2100,-

– Buitenlucht warmtepomp tot 7Kw : Subsidie: €1700,-

– Buitenlucht warmtepomp vanaf 9Kw:  Subsidie: €2100,-

– Bronwater warmtepomp : Subsidie: €2800,-

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Europa heeft een regel voor het geluid van een warmte pomp. Er zijn bepaalde soort producten zoals warmtepompen die een maximaal geluid mogen uitdragen. Warmtepompen tot 6 Kw mogen tot 65dB (A) produceren. En warmtepompen tot 12 Kw mogen tot 70dB (A) produceren.

Welke temperatuur haalt de warmtepomp?

Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en het binnendeel maakt warm water tot wel 80C. Een standaard lucht/water warmtepomp maakt water warm tot 55C.

De ervaring van anderen

Geertjan uit Eelde: Eigenaar van een warmtepomp

”Het milieu en de natuur heb ik altijd al belangrijk gevonden, vooral met het oogpunt op de jongere generatie. Ondanks de prijs ben ik over deze producten erg tevreden, omdat ze hun werk doen en de producten ook echt zuinig zijn. Ik heb zelf specifieke wensen en dat kan INTU allemaal voor mij doen en daar rekenen ze niks voor.”

Geertjan uit Eelde, Eigenaar van een warmtepomp