Energieneutrale
boerderij uit 1902

De familie Post in Lochem toont aan dat het mogelijk is, zelfs bij een authentieke boerderij.

Meer comfort, milieuwinst, waardevermeerdering en lagere maandlasten.

Erve koeslag is de naam van de prachtige energieneutrale boerderij van de familie Post. De boerderij stamt uit 1902 en wordt bewoond door Willem, Saskia en hun twee zoontjes. Sinds 2009 woont het gezin in het voorhuis van de boerderij. Het oude deel is de afgelopen periode bewoonbaar gemaakt. Comfort en energiezuinigheid waren de uitgangspunten bij de verbouwing. “De lasten waren erg hoog. Dat is ook vrij normaal in een oude, vrijwel ongeïsoleerde, boerderij. Het kostenaspect stond aan de basis van de renovatie. Tegelijk zorgt de nieuwe situatie voor milieuwinst, dat vinden we ook erg belangrijk.”

Comfort en beleving in stand houden

De maatregelen mochten niet ten koste gaan van comfort en beleving. Het huis is goed geisoleerd. Onze Finoven vormt het hart van het huis. Hiermee verwarmen we onze hele huis en douchewater.

Hoe het werkt

“De Finoven, het is een soort energiecentrale in huis”, vertelt Willem. “Een ingebouwde warmtewisselaar verwarmt water. Het warme water wordt opgeslagen in buffervaten en gebruikt door onze vloerverwarming. Daardoor gebruiken we geen gas meer.”

Besparing komende 10 jaar:

Euro

kWh

m3 gas

kg CO2

“Het is een soort energiecentrale hier in huis”

Willem raadt mensen een integrale aanpak aan. Je hebt als eindgebruiker baat bij een totaaloplossing. Het bevordert ook de afstemming. Partijen moeten meedenken met het hele concept. Daarmee maak je het verschil.”

Producten

zonnepaneel image

Zonnepanelen

wubbo, afbeelding wubbo

Wubbo

zonneboiler image

Zonneboiler

omvormer image

Omvormer

warmteopslag image

Warmteopslag

Bereken je besparingspotentieel met onze berekening