Veelgestelde vragen over gasloos en energieneutraal wonen

Alle informatie over gasloos en energieneutraal wonen. Onafhankelijk en duurzaam.
Kom op adviesgesprekBekijk ervaringen

Wat betekent gasloos wonen?

Gasloos wonen betekent dat je woning geen gebruik maakt van aardgas voor verwarming, warm water en koken.

In plaats daarvan worden duurzame energiebronnen zoals elektriciteit uit zonnepanelen, warmtepompen en inductiekookplaten gebruikt.

Dit draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en maakt je woning duurzamer en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Waarom zou ik gasloos willen wonen?

Gasloos wonen biedt diverse voordelen, waaronder een lagere CO2-uitstoot, verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, en grote kostenbesparingen op de lange termijn door het gebruik van duurzame energie.

Welke technologieën en energieproducten zijn nodig voor gasloos wonen?

Voor gasloos wonen kun je energieproducten gebruiken zoals warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en meer.

Een warmtepomp vervangt de gasgestookte ketel voor verwarming en warm water, terwijl zonnepanelen elektriciteit opwekken.

Zonneboilers kunnen warm water leveren en een inductiekookplaat vervangt het traditionele gasfornuis.

Zijn er subsidies beschikbaar om gasloos te wonen?

Ja, er zijn diverse subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar voor het gasloos maken van je woning.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) biedt bijvoorbeeld financiële ondersteuning voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers.

Daarnaast zijn er lokale en regionale subsidies die je kunnen helpen bij het verduurzamen van je woning.

Hoe lang duurt het om mijn huis gasvrij te maken?

De tijd die nodig is om een woning gasloos te maken varieert afhankelijk van de grootte van de woning, de benodigde aanpassingen en de beschikbaarheid van installateurs.

Het proces kan enkele weken tot enkele maanden duren. Het is verstandig om een gedetailleerd plan op te stellen en samen te werken met onze INTU professionals om de overstap efficiënt en effectief te laten verlopen.

Kan ik ook gasloos wonen in een oud huis of monumentaal pand?

Ja, gasloos wonen met INTU is geschikt voor ieder type huis, van moderne rijtjeshuizen tot historische boerderijen en gloednieuwe villa’s.

Dankzij de veelzijdige en aanpasbare aard van Wubbo kan het diverse energieproducten zoals zonnepanelen, warmtepompen, houtkachel CV’s en accu’s integreren.

Dit maakt het mogelijk om een maatwerkoplossing te bieden die voldoet aan de specifieke energiebehoeften en architectonische kenmerken van elk type woning, ongeacht de grootte of het bouwjaar.

Wat is het verschil tussen energieneutraal en gasloos wonen?

Hoewel beide concepten bijdragen aan duurzaamheid en kostenbesparing, richt gasloos wonen zich specifiek op het elimineren van aardgasgebruik. Terwijl energieneutraal wonen inhoudt dat de woning evenveel energie produceert als het verbruikt, waardoor het netto energieverbruik nul is.

Een energieneutrale woning is dus altijd gasloos, maar een gasloze woning is niet per definitie energieneutraal.

Wat betekent energieneutraal wonen?

Een energieneutrale woning wekt net zoveel energie op als dat het verbruikt op jaarbasis.

Dit betekent dat de woning zelfvoorzienend is in zijn energiebehoefte door middel van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen, accu’s en meer.

Naast het gasloos maken van de woning, wordt er ook gestreefd naar maximale energie efficiëntie en opwekking om de energiebalans op nul te houden.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Fabio Rudi en de Wubbo

Bespaar op de kosten en vereenvoudig je energiebeheer met onze bewezen, flexibele en schaalbare energieoplossing. Profiteer van de jarenlange expertise van INTU bij het aanbieden van maatwerkoplossingen die meegroeien met jouw behoeften.

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe jij kan besparen en we jouw huis nog comfortabeler kunnen maken.