Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie
Kom op adviesgesprekBekijk zonnepanelen

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische energie door middel van fotovoltaïsche cellen. Wanneer zonlicht op de cellen valt, wordt er een elektrische stroom opgewekt.

Deze gelijkstroom (DC) wordt vervolgens door een omvormer omgezet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huishoudelijke apparaten en teruglevering aan het elektriciteitsnet. Eventuele overtollige elektriciteit kan worden opgeslagen in een accu voor later gebruik, bijvoorbeeld ’s nachts of op bewolkte dagen.

Wat is het rendement van een zonnepaneel?

Het rendement van een zonnepaneel, ook wel de efficiëntie genoemd, ligt doorgaans tussen de 15% en 22%. Dit betekent dat een zonnepaneel tussen de 15% en 22% van het beschikbare zonlicht kan omzetten in elektriciteit.

Bijvoorbeeld, een zonnepaneel van 1,5 m² met een vermogen van 250 Wp (Watt-piek) dat wordt blootgesteld aan zonlicht met een vermogen van 1300 Wp, heeft een rendement van 19,2% (250/1300).

Waarom is een zonnepaneel duurzaam?

Zonnepanelen zijn duurzaam omdat ze elektriciteit opwekken zonder schadelijke uitstoot. Tijdens hun levensduur besparen ze aanzienlijk meer CO2 dan nodig was voor hun productie.

De CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van een zonnepaneel wordt binnen twee jaar gecompenseerd door de opgewekte schone energie.

Met een levensduur van meer dan 30 jaar bespaart een zonnepaneel tot 15 keer de hoeveelheid CO2 die werd uitgestoten tijdens de productie.

De zonnepanelen tijdelijk uitzetten, kan dat?

Hoewel het mogelijk is om zonnepanelen tijdelijk uit te zetten, gebeurt dit in de praktijk zelden. Het kan nuttig zijn om de panelen uit te schakelen als je bijvoorbeeld zelf onderhoud wilt uitvoeren of ze wilt schoonmaken.

Over het algemeen werken zonnepanelen continu om maximale energieopbrengst te garanderen.

Zijn zonnepanelen recyclebaar?

Ja, zonnepanelen zijn recyclebaar. Ze bestaan grotendeels uit herbruikbare materialen zoals glas, silicium (gemaakt van zand) en koper.

Tot 96% van een zonnepaneel kan gerecycled worden, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van zonne-energie.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

De meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen, inclusief daken die op het oosten en westen gericht zijn.

De geschiktheid van je dak hangt af van factoren zoals de beschikbare ruimte, de oriëntatie en de hellingshoek van het dak. Een professionele installateur kan een gedetailleerde analyse uitvoeren om te bepalen hoeveel zonnepanelen op je dak passen en wat de verwachte opbrengst zal zijn.

Zijn er subsidies voor zonnepanelen?

Er zijn momenteel geen directe subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen in Nederland.

Echter, je kunt wel de btw (21%) op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen, wat een aanzienlijke kostenbesparing kan opleveren.

Hoe groot is een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De meest gangbare maat voor residentiële zonnepanelen is 165 cm bij 100 cm. De exacte afmetingen kunnen variëren afhankelijk van het merk en model.

Hoelang gaat een zonnepaneel mee?

Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van minstens 30 jaar.

Veel panelen blijven ook na deze periode elektriciteit produceren, zij het met een iets lagere efficiëntie. Regelmatig onderhoud en schoonmaak kunnen helpen om de levensduur van je zonnepanelen te verlengen.

Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één kristalstructuur, wat zorgt voor een hogere efficiëntie en een uniform zwart uiterlijk.

Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere kristallen, wat resulteert in een iets lagere efficiëntie en een blauwachtige kleur. Monokristallijne panelen zijn meestal duurder, maar leveren meer vermogen per vierkante meter.

Wat gebeurt er bij bewolkt weer of ’s nachts?

Zonnepanelen wekken minder elektriciteit op bij bewolkt weer omdat ze afhankelijk zijn van zonlicht. ’s Nachts wekken ze helemaal geen elektriciteit op.

Een thuisbatterij kan helpen om de opgewekte elektriciteit op te slaan voor gebruik tijdens deze periodes. Daarnaast blijf je aangesloten op het elektriciteitsnet voor een betrouwbare energievoorziening, ongeacht de weersomstandigheden.

Wat gebeurt er met de elektriciteit die ik niet gebruik?

Elektriciteit die je zonnepanelen opwekken, maar die je niet direct verbruikt, kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

In Nederland wordt dit proces salderen genoemd, waarbij de teruggeleverde elektriciteit wordt verrekend met de elektriciteit die je van het net afneemt. Eventuele overschotten kunnen ook worden opgeslagen in een thuisbatterij voor later gebruik.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Fabio Rudi en de Wubbo

Bespaar op de kosten en vereenvoudig je energiebeheer met onze bewezen, flexibele en schaalbare energieoplossing. Profiteer van de jarenlange expertise van INTU bij het aanbieden van maatwerkoplossingen die meegroeien met jouw behoeften.

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe jij kan besparen en we jouw huis nog comfortabeler kunnen maken.