Veelgestelde vragen over warmtepompen

Alles over de duurzaamheid, werking en de voordelen.
Kom op adviesgesprekBekijk warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt energie uit een externe bron, zoals buitenlucht of bronwater, en verhoogt deze energie naar een bruikbaar niveau voor verwarming in je woning.

Dit proces maakt gebruik van natuurkundige principes zoals verdampen en condenseren. Het buitendeel van de warmtepomp vangt de energie op, waarna het binnendeel de warmte afgeeft aan je woning, waardoor je efficiënte en duurzame verwarming krijgt.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp hangt af van factoren zoals je woning, de actuele weersomstandigheden en het type warmtepomp.

Gemiddeld gezien kan een warmtepomp een rendement tussen de 400% en 500% behalen. Dit betekent dat een warmtepomp voor elke 1 kWh elektriciteit die het verbruikt, 4 tot 5 kWh warmte produceert, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.

Kan ik met een warmtepomp ook tapwater verwarmen?

Ja, je kunt met een warmtepomp ook tapwater verwarmen. Dit gebeurt in combinatie met een buffervat voorzien van spiraalbuizen. De warmtepomp verwarmt het water in de spiraalbuizen, waardoor je efficiënt en duurzaam warm tapwater krijgt voor je dagelijkse behoeften.

De warmtepomp tijdelijk uitzetten, kan dat?

Hoewel het mogelijk is om een warmtepomp tijdelijk uit te zetten, wordt dit niet aanbevolen. Als je de warmtepomp uitzet, zal de temperatuur in je woning dalen, waardoor er ’s ochtends meer energie nodig is om de woning weer op de gewenste temperatuur te krijgen.

Dit verhoogt het energieverbruik en vermindert de efficiëntie van de warmtepomp, wat ten koste gaat van het rendement.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Een warmtepomp heeft doorgaans een levensduur van 15 tot 20 jaar, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de warmtepomp, evenals het onderhoud. Regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen en de efficiëntie optimaliseren.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp is duurzaam omdat het gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen zoals lucht of water, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Door de temperatuur van de bron te verhogen, verbruikt je cv-ketel minder gas, wat leidt tot lagere gasrekeningen en een vermindering van je CO2-voetafdruk. In combinatie met zonnepanelen kan een warmtepomp zelfs volledig op zelf opgewekte, schone energie draaien.

Zijn er subsidies voor warmtepompen?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor warmtepompen in Nederland:

  • Ventilatie-luchtwarmtepomp: Subsidie van €2100,-
  • Buitenlucht warmtepomp tot 7 kW: Subsidie van €1700,-
  • Buitenlucht warmtepomp vanaf 9 kW: Subsidie van €2100,-
  • Bronwater warmtepomp: Subsidie van €2800,-

Deze subsidies helpen de initiële investeringskosten te verlagen en maken de overstap naar duurzame verwarming aantrekkelijker.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

De geschiktheid van je huis voor een warmtepomp hangt voornamelijk af van de isolatie en het warmteafgiftesysteem. Nieuwbouwwoningen zijn vaak goed geïsoleerd en geschikt voor warmtepompen.

Voor oudere woningen, vooral die van voor 2010, is het belangrijk om eerst de isolatie te verbeteren. Goede isolatie voorkomt warmteverlies, waardoor de warmtepomp efficiënter kan werken. Een professioneel energieadvies kan helpen om de beste opties voor jouw woning te bepalen.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Warmtepompen produceren geluid, maar er zijn Europese regelgeving om ervoor te zorgen dat dit binnen acceptabele grenzen blijft.

Warmtepompen tot 6 kW mogen maximaal 65 dB(A) geluid produceren, terwijl warmtepompen tot 12 kW maximaal 70 dB(A) mogen produceren. Dit geluid is vergelijkbaar met het geluid van een koelkast of een rustig gesprek en is meestal niet storend voor bewoners.

Welke temperatuur haalt de warmtepomp?

Het buitendeel van de warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en kan het water in je verwarmingssysteem opwarmen tot ongeveer 55°C, wat voldoende is voor de meeste verwarmingstoepassingen.

Er zijn ook warmtepompen die water kunnen verwarmen tot wel 80°C, hoewel dit minder gebruikelijk is. Dit maakt ze geschikt voor zowel vloerverwarming als radiatoren.

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een traditionele cv-ketel, wat zorgt voor flexibiliteit en efficiëntie.

Tijdens milde weersomstandigheden gebruikt de warmtepomp duurzame energie voor verwarming, terwijl de cv-ketel bij extreme kou of hoge warmtevraag bijspringt. Dit systeem zorgt voor lagere energiekosten en CO2-uitstoot, terwijl je altijd verzekerd bent van een comfortabele binnentemperatuur.

Hoe kan de INTU app helpen bij het beheren van mijn warmtepomp?

De INTU app biedt een handige manier om je warmtepomp en andere duurzame energieproducten te beheren.

Met de app kun je real-time inzicht krijgen in je energieverbruik en -productie, de temperatuur in verschillende kamers regelen en de prestaties van je warmtepomp optimaliseren. Dit zorgt voor een efficiënter energiebeheer en helpt je om het meeste uit je duurzame investering te halen.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Fabio Rudi en de Wubbo

Bespaar op de kosten en vereenvoudig je energiebeheer met onze bewezen, flexibele en schaalbare energieoplossing. Profiteer van de jarenlange expertise van INTU bij het aanbieden van maatwerkoplossingen die meegroeien met jouw behoeften.

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe jij kan besparen en we jouw huis nog comfortabeler kunnen maken.