Veelgestelde vragen over omvormers

Alles over het onderhoud, werking en de voordelen.
Kom op adviesgesprekBekijk omvormers

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een apparaat dat vaak binnen aan de muur wordt geplaatst en de zonnestroom (gelijkstroom) van zonnepanelen omzet naar bruikbare wisselstroom.

Deze wisselstroom kan vervolgens worden gebruikt om elektrische apparaten in huis te voeden of worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet via je energiemaatschappij.

Hoe werkt een omvormer?

Een omvormer zet de gelijkstroom (DC) die door zonnepanelen wordt opgewekt om in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet. Daarnaast kan de omvormer in combinatie met een accu de opgewekte elektriciteit opslaan voor later gebruik, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens bewolkte dagen.

Werken mijn zonnepanelen ook als de stroom wegvalt?

Nee, de meeste zonnepanelen werken niet tijdens een stroomstoring omdat de omvormer elektriciteit nodig heeft om te functioneren. Zonder stroom kan de omvormer de gelijkstroom van de zonnepanelen niet omzetten in wisselstroom. Echter, als je een accu hebt, kunnen je omvormer en zonnepanelen wel blijven werken tijdens stroomstoringen, waardoor je toegang blijft houden tot opgewekte stroom.

Wanneer kiezen voor een omvormer?

Je kiest voor een omvormer als je de gelijkstroom van je zonnepanelen wilt omzetten in bruikbare wisselstroom voor je huis. Een omvormer is cruciaal voor de werking van zonnepanelen, omdat deze ervoor zorgt dat de opgewekte zonne-energie daadwerkelijk kan worden gebruikt voor huishoudelijke apparaten of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Hoelang gaat een omvormer mee?

Omvormers in huishoudelijke installaties hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 15 jaar. De verwachte levensduur van een omvormer hangt af van factoren zoals de omgeving waarin deze werkt en de kwaliteit van de installatie. Mocht je omvormer defect raken, dan kan deze eenvoudig worden vervangen door een nieuwe omvormer, die weer kan worden aangesloten op dezelfde zonnepanelen.

Zijn er verschillende soorten omvormers?

Ja, er zijn verschillende soorten omvormers, waaronder stringomvormers, micro-omvormers en hybride omvormers. Stringomvormers zijn de meest voorkomende en worden gebruikt voor systemen waarbij meerdere zonnepanelen in serie zijn geschakeld. Micro-omvormers worden per paneel geïnstalleerd en bieden flexibiliteit en verbeterde prestaties bij schaduw. Hybride omvormers kunnen zowel zonne-energie omzetten als opgeslagen energie beheren.

Hoe kies ik de juiste omvormer voor mijn systeem?

De keuze voor de juiste omvormer hangt af van factoren zoals het aantal en type zonnepanelen, de configuratie van je systeem, en je energiebehoeften. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die past bij het totale vermogen van je zonnepanelen en die geschikt is voor jouw specifieke installatie-omstandigheden. Een professionele installateur kan je helpen bij het maken van de beste keuze.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van een omvormer?

Belangrijke specificaties van een omvormer zijn onder andere het vermogen (aangeduid in kW), het maximale rendement, de compatibiliteit met de zonnepanelen, de aanwezigheid van monitoringfuncties, en de mogelijkheid om te werken met een accu-opslag. Het is ook belangrijk om te letten op de garantie en levensduur van de omvormer.

Hoe onderhoud ik mijn omvormer?

Omvormers vereisen minimaal onderhoud. Het is belangrijk om ze vrij van stof en vuil te houden en regelmatig te controleren op eventuele foutmeldingen. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn om oververhitting te voorkomen. Jaarlijkse controles door een professional kunnen helpen om de omvormer optimaal te laten functioneren en de levensduur te verlengen.

Wat gebeurt er met de omvormer bij extreme weersomstandigheden?

Omvormers zijn ontworpen om bestand te zijn tegen een breed scala aan weersomstandigheden, maar het is belangrijk om ze te installeren op een plaats die beschermd is tegen extreme hitte, kou, vocht en direct zonlicht. In het geval van extreme weersomstandigheden zoals stormen, is het raadzaam om de installatie te laten controleren door een professional om eventuele schade te voorkomen.

Kan ik mijn omvormer upgraden?

Ja, het is mogelijk om je omvormer te upgraden als je bijvoorbeeld je systeem uitbreidt met extra zonnepanelen of als je overstapt op een hybride systeem met batterijopslag. Een upgrade kan ook nodig zijn als je huidige omvormer aan het einde van zijn levensduur is of als je de efficiëntie van je systeem wilt verbeteren.

Wat kost een omvormer?

De kosten van een omvormer variëren afhankelijk van het type, vermogen en de functionaliteiten. Gemiddeld liggen de kosten voor een omvormer tussen de €500 en €2000.

Het is belangrijk om te investeren in een kwalitatief goede omvormer om een betrouwbare en efficiënte werking van je zonne-energiesysteem te garanderen. Overweeg ook de garantievoorwaarden en ondersteuning van de fabrikant bij je keuze.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Fabio Rudi en de Wubbo

Bespaar op de kosten en vereenvoudig je energiebeheer met onze bewezen, flexibele en schaalbare energieoplossing. Profiteer van de jarenlange expertise van INTU bij het aanbieden van maatwerkoplossingen die meegroeien met jouw behoeften.

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe jij kan besparen en we jouw huis nog comfortabeler kunnen maken.