Veelgestelde vragen over lage temperatuur verwarmingen

De lage temperatuur verwarming verwarmt je woning efficiënter
Kom op adviesgesprekLage temperatuur verwarmingen

Wat is een lage temperatuur verwarming?

Lage temperatuur verwarming (LTV) is een verzamelnaam voor verwarmingssystemen die efficiënt werken bij lage temperaturen, zoals 30°C tot 50°C. Dit in tegenstelling tot traditionele systemen die bij hogere temperaturen (60°C tot 80°C) werken.

Doorgaans verwijst dit naar vloerverwarming of moderne lage temperatuurradiatoren. Door te verwarmen met lagere temperaturen, werken verwarmingssystemen zoals warmtepompen en CV-ketels efficiënter, wat resulteert in energiebesparing.

Is mijn huis geschikt voor een lage temperatuur verwarming?

Ja, vrijwel elke woning kan gebruik maken van lage temperatuur verwarming. Het is echter belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is om warmteverlies te minimaliseren.

Nieuwbouwwoningen zijn vaak ideaal voor LTV vanwege hun goede isolatie, maar ook oudere woningen kunnen geschikt zijn na verbeteringen aan de isolatie. Een professionele energieadviseur kan helpen bepalen welke aanpassingen nodig zijn om je woning geschikt te maken voor LTV.

Waarom is een lage temperatuur verwarming duurzaam?

Lage temperatuur verwarming is duurzaam omdat het verwarmingssysteem efficiënter werkt bij lagere watertemperaturen.

Dit betekent dat er minder energie nodig is om je huis te verwarmen, wat resulteert in lagere energiekosten en een vermindering van CO2-uitstoot. Warmtepompen en gas-CV-ketels functioneren optimaler bij lage temperaturen, waardoor je een kleinere ecologische voetafdruk achterlaat.

Hoe werkt lage temperatuur verwarming met een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt optimaal bij lage watertemperaturen. In combinatie met lage temperatuur verwarming kan een warmtepomp de warmte uit de lucht, bodem of water efficiënter benutten. Hierdoor levert de warmtepomp voldoende warmte voor vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren, zelfs bij koudere buitentemperaturen, wat zorgt voor een efficiënte en duurzame verwarming van je woning.

Wat zijn de voordelen van lage temperatuur verwarming?

  • Energiebesparing: Lagere bedrijfstemperaturen resulteren in een efficiënter gebruik van energie.
  • Verhoogd comfort: Vloerverwarming en lage temperatuurradiatoren bieden een gelijkmatige warmteverdeling en een comfortabele binnentemperatuur.
  • Milieuvriendelijk: Verminderde energieconsumptie leidt tot lagere CO2-uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk.
  • Compatibiliteit met duurzame energiebronnen: LTV-systemen werken uitstekend samen met warmtepompen en zonne-energie.

Kan ik lage temperatuur verwarming combineren met bestaande radiatoren?

Ja, je kunt lage temperatuur verwarming combineren met bestaande radiatoren, maar het is vaak nodig om de radiatoren aan te passen of te vervangen door speciale lage temperatuurradiatoren om efficiënte verwarming te garanderen. Moderne radiatoren zijn ontworpen om bij lagere temperaturen voldoende warmte af te geven.

 

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Fabio Rudi en de Wubbo

Bespaar op de kosten en vereenvoudig je energiebeheer met onze bewezen, flexibele en schaalbare energieoplossing. Profiteer van de jarenlange expertise van INTU bij het aanbieden van maatwerkoplossingen die meegroeien met jouw behoeften.

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe jij kan besparen en we jouw huis nog comfortabeler kunnen maken.