Veelgestelde vragen over houtkachels

Kom op adviesgesprekBekijk de houtkachels

Wat is een houtkachel?

Een houtkachel, specifiek een houtkachel CV (centrale verwarming), verbrandt hout om zowel je woning als tapwater te verwarmen. Hoewel het uiterlijk vergelijkbaar is met een traditionele sfeerhaard, heeft een houtkachel CV een ingebouwde warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte van de rookgassen wordt gebruikt om water te verwarmen, dat vervolgens door het verwarmingssysteem van de woning wordt gepompt.

Hoe werkt een houtkachel?

Een houtkachel CV werkt door hout te verbranden, waarbij de warmtewisselaar de warmte van de rookgassen opvangt om water te verwarmen. Dit warme water kan vervolgens door het verwarmingssysteem van je huis circuleren en worden gebruikt voor het verwarmen van ruimtes en voor warm (douche)water. Het Wubbo-systeem kan deze warmte efficiënt beheren en opslaan, waardoor je huis duurzaam en goedkoop wordt verwarmd.

Waarom is een efficiënte houtkachel zo belangrijk?

Een efficiënte houtkachel benut meer energie uit het hout, waardoor je minder hout nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Dit betekent lagere kosten en minder houtverbruik. Daarnaast hebben moderne, efficiënte kachels een zeer lage uitstoot, wat zorgt voor minder overlast en vervuiling. In veel gevallen is de uitstoot van schadelijke stoffen bij efficiënte houtkachels wel 1000 keer lager dan bij traditionele open haarden.

Waarom is een houtkachel duurzaam?

Houtkachels zijn duurzaam omdat ze gebruik maken van hout, een hernieuwbare energiebron. Wanneer je lokaal hout gebruikt, is de verbranding CO2-neutraal, omdat de CO2 die vrijkomt bij het verbranden gelijk is aan de CO2 die het hout heeft opgenomen tijdens de groei. Dit maakt hout een milieuvriendelijke optie voor verwarming, mits het hout op verantwoorde wijze wordt gekapt en gebruikt.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Fabio Rudi en de Wubbo

Bespaar op de kosten en vereenvoudig je energiebeheer met onze bewezen, flexibele en schaalbare energieoplossing. Profiteer van de jarenlange expertise van INTU bij het aanbieden van maatwerkoplossingen die meegroeien met jouw behoeften.

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe jij kan besparen en we jouw huis nog comfortabeler kunnen maken.