Veelgestelde vragen over accu's

Alles over de diverse type accu's, de werking en de voordelen.
Kom op adviesgesprekBekijk accu's

Wat is een accu?

Een accu is een apparaat waarmee je energie kunt opslaan voor later gebruik. In combinatie met zonnepanelen wordt een accu vaak gebruikt om overtollige energie die overdag wordt opgewekt, op te slaan. Deze opgeslagen energie kan ’s avonds of op momenten wanneer de zon niet schijnt, worden gebruikt. Dit verhoogt de zelfvoorzienendheid en efficiëntie van je zonne-energiesysteem.

Hoe werkt een accu?

Een accu werkt door de elektriciteit die door je zonnepanelen wordt opgewekt, op te slaan. Overdag, wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, wordt deze overtollige energie opgeslagen in de accu.

Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt, bijvoorbeeld als de zon onder is of tijdens een stroomstoring. Dit zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de opgewekte zonne-energie en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Wanneer kies je voor een accu?

  • Opslag van eigen opgewekte zonne-energie: Je wilt de overtollige energie die je zonnepanelen overdag opwekken opslaan, zodat je deze ’s avonds of op bewolkte dagen kunt gebruiken.
  • Continuïteit tijdens stroomstoringen: Je wilt dat je eigen stroomvoorziening blijft werken tijdens stroomstoringen, waardoor je onafhankelijker bent van het elektriciteitsnet.
  • Geen netaansluiting: In afgelegen gebieden zonder netaansluiting moet je alle energie die je verbruikt zelf opwekken en opslaan, waardoor een accu essentieel is voor een betrouwbare stroomvoorziening.

Wat zijn de voordelen van een accu?

  • Maximalisatie van zelfverbruik: Door energie op te slaan, kun je meer van de door je zonnepanelen opgewekte energie zelf gebruiken, wat leidt tot lagere energiekosten.
  • Onafhankelijkheid van het net: Een accu biedt een back-up tijdens stroomstoringen, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
  • Duurzaamheid: Door het optimaliseren van je zonne-energiesysteem draag je bij aan een duurzamer energieverbruik en verminder je je CO2-voetafdruk.

Hoeveel energie kan een accu opslaan?

De opslagcapaciteit van een accu wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Huishoudelijke accu’s hebben doorgaans een capaciteit van 5 tot 15 kWh. De juiste capaciteit voor jouw situatie hangt af van je energieverbruik, de productie van je zonnepanelen en hoe onafhankelijk je wilt zijn van het elektriciteitsnet.

Welke soorten accu’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten accu’s beschikbaar voor huishoudelijk gebruik, waaronder:

Loodzuuraccu’s: Een traditionele technologie die betrouwbaar is, maar zwaarder en minder efficiënt.

Lithium-ion accu’s: Moderne accu’s die lichter, efficiënter en sneller oplaadbaar zijn. Ze hebben een langere levensduur en zijn momenteel de meest populaire keuze voor zonne-energieopslag.

Flow-accu’s: Geschikt voor grotere energie-opslagsystemen, bieden een lange levensduur en zijn zeer schaalbaar.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Fabio Rudi en de Wubbo

Bespaar op de kosten en vereenvoudig je energiebeheer met onze bewezen, flexibele en schaalbare energieoplossing. Profiteer van de jarenlange expertise van INTU bij het aanbieden van maatwerkoplossingen die meegroeien met jouw behoeften.

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe jij kan besparen en we jouw huis nog comfortabeler kunnen maken.