Verduurzamen van een jaren ’30 woning

Jaren ’30 woningen herken je aan enkel glas met glas in lood, hoge plafonds, knusse erkers en, als je geluk hebt, een mooie houten benedenvloer. Veel mensen denken daarom dat een jaren ’30 woning niet energiezuinig kan zijn. Echter, er zijn juist veel mogelijkheden voor jaren ’30 woningen.

Wat kun je verduurzamen in een jaren ’30 woning?

In de jaren ’30 werd er totaal anders gebouwd dan nu, zeker op het gebied van energiebesparing en verwarming. Er valt dus nog veel te winnen.

Huis van Geertjan Koers

Verschillende isolatie mogelijkheden

Spouwmuurisolatie

Het is waarschijnlijk dat de woning ongeïsoleerde spouwmuren heeft. In de jaren ’30 werd de spouwmuur geïntroduceerd om vochtdoorslag te voorkomen, maar er was nog geen focus op goede isolatie.

Het is goed mogelijk dat jouw spouwmuur geïsoleerd kan worden, wat aanzienlijk bijdraagt aan het verminderen van warmteverlies.

Dakisolatie

Er gaat altijd warmte verloren via het dak. In een jaren ’30 woning kan dit komen door ongeïsoleerde pannendaken met houten dakbeschot of platte daken met een houten balkenlaag. Dakisolatie kan veel verschil maken in comfort en energiebesparing.

Efficiënte en duurzame verwarming voor een jaren ’30 woning

Er is geen 1 standaard oplossing

In de jaren ’30 werd er vaak verwarmd met gas- en houtkachels. Het kan zijn dat er een verouderd cv-systeem aanwezig is. Het moderniseren van het verwarmingssysteem, bijvoorbeeld door over te stappen op een warmtepomp of andere duurzame energiebronnen, kan aanzienlijk bijdragen aan de energie-efficiëntie. Past een warmtepomp niet bij jouw jaren ’30 woning? Er zijn diverse oplossingen mogelijk, zoals combinaties van meerdere systemen, die aangepast kunnen worden aan jouw specifieke situatie. Onze experts helpen je met een duurzaam energieplan dat past bij jouw woonsituatie.
Warmtepomp naast muur

Voorbeelden van duurzame energieoplossingen

Bij het verduurzamen van een jaren ’30 woning is het belangrijk om te kijken naar de specifieke kenmerken en beperkingen van dit type woning. Hier volgen enkele overwegingen voor de voorgestelde duurzame energieoplossingen:

  • Zonnepanelen
  • Warmtepompen
  • Moderne houtkachels

Duurzame en slimme energiemanagement voor een jaren ’30 woning

Bij INTU bieden diverse duurzame energieproducten aan en zijn we hierin merk onafhankelijk. Ook hebben we een slim systeem dat deze diverse duurzame energieproducten combineert, zoals je zonnepanelen, warmtepompen en accu’s: Wubbo.

Dit zorgt ervoor dat alle systemen naadloos samenwerken en je altijd optimaal gebruikmaakt van de beschikbare energiebronnen. Voor een jaren ’30 woning kunnen deze oplossingen perfect worden ingezet om het energieverbruik te optimaliseren en je huis gasloos en energieneutraal te maken.

Benieuwd naar je mogelijkheden? Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Een goed startpunt is je laten adviseren door een onafhankelijke partij die gespecialiseerd is in duurzame energieoplossingen. Zo krijg je een volledig overzicht van wat er mogelijk is en waar je kunt beginnen. INTU biedt onafhankelijk advies en helpt je met een op maat gemaakt verduurzamingsplan dat perfect aansluit bij jouw woning en wensen.

Wil je jouw jaren ’30 woning verder verduurzamen en ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het realiseren van een volledig gasloze en energieneutrale woning?

Warmtepomp naast muur