Alles over het isoleren van je woning

Het isoleren van je woning is een van de effectiefste manieren om energie te besparen, je wooncomfort te verhogen en duurzamer te wonen. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte beter vast, wat resulteert in lagere energiekosten en een aangenamere leefomgeving.

In het kort: zo isoleer je je huis

Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat warmte beter vastgehouden wordt. Dit kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n tot 70% gas besparen wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat.

Met de huidige hoge energieprijzen scheelt dat enorm op je energierekening. Bovendien woon je in een goed geïsoleerd huis een stuk comfortabeler en stoot je minder CO2 uit.

Huis van Geertjan Koers

Verschillende soorten glas voor een goede isolatie

Modern dubbelglas: HR++

Dubbelglas, ook wel eens ‘HR++ glas’ genoemd, bestaat uit twee glasplaten met een gasgevulde spouw ertussen. Deze spouw zorgt voor betere isolatie door de warmteoverdracht te verminderen. HR++ glas is een populaire keuze vanwege de goede balans tussen kosten en isolatiewaarde. Het helpt niet alleen om warmte binnen te houden, maar vermindert ook geluidsoverlast van buitenaf.

Triple of driedubbel glas: HR+++

Triple glas, of driedubbel glas, gaat een stap verder dan dubbelglas door een derde glasplaat en een extra isolatielaag toe te voegen. Dit resulteert in een nog betere thermische en akoestische isolatie. Triple glas is bijzonder effectief in het minimaliseren van warmteverlies en het maximaliseren van energie-efficiëntie. Hoewel de initiële kosten hoger zijn, verdien je deze investering terug door de aanzienlijke besparingen op energiekosten en het verhoogde wooncomfort.

Vacuüm glas

Vacuüm glas is een relatief nieuwe technologie die een uitstekende isolatie biedt door een vacuüm tussen twee glasplaten te creëren. Dit vacuüm zorgt ervoor dat er vrijwel geen warmteoverdracht plaatsvindt, wat resulteert in een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met die van triple glas, maar met een dunnere en lichtere constructie. Vacuüm glas is ideaal voor renovatieprojecten waar ruimte en gewicht een rol spelen.

Vloerisolatie

Met vloerisolatie voelt je huis prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en gaat je energieverbruik omlaag. Ook prettig voor het milieu. Heb je vloerverwarming of wil je die laten aanleggen? Dan moet je zéker de vloer goed isoleren, anders verdwijnt er veel warmte naar de bodem of kruipruimte.

Vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer is een makkelijke manier van isolatie als je een kruipruimte hebt. Bij een gemiddelde hoekwoning betaal je ongeveer € 2050 als je het werk uitbesteedt, exclusief subsidie. Je bespaart door de isolatie zo’n € 190 per jaar aan energiekosten. Ben je handig, dan kun je de isolatie ook zelf aanbrengen voor ongeveer € 1100 aan materiaalkosten.

Warmtepomp naast muur

Spouwmuur voor isolatie van je woning

Bij het isoleren van je woning speelt de aanwezigheid van een spouwmuur een grote rol. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen een luchtlaag (de spouw). Moderne huizen hebben vaak spouwmuren die geïsoleerd kunnen worden door isolatiemateriaal in de spouw te spuiten. Dit is een relatief eenvoudige en kosteneffectieve methode om warmteverlies via de muren te verminderen. Voor spouwmuurisolatie betaal je bij een hoekwoning gemiddeld €2.400 en bespaar je jaarlijks zo’n €600 bij een gasprijs van €1,45 (de gasprijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040).

Isolatie van een jaren ’80 woning met een spouwmuur

Een woning uit de jaren ’80 is vaak geïsoleerd met glas- en steenwol, wat niet erg effectief is. Om je energierekening te verlagen en de woningwaarde te verhogen, is het isoleren van de spouwmuur essentieel. Hoewel deze huizen vaak enige isolatie hebben, is deze vaak niet voldoende volgens de huidige normen. Spouwmuurisolatie kan warmteverlies aanzienlijk verminderen en vochtproblemen voorkomen door de spouw volledig te vullen met modern isolatiemateriaal, zoals isolatieschuim.

Kun je een oud huis isoleren zonder spouwmuur?

Voor oudere huizen zonder spouwmuur zijn er andere methoden om de muren te isoleren. Een populaire methode is het plaatsen van isolatie aan de binnen- of buitenkant van de muren. Binnenmuurisolatie kan worden gerealiseerd door isolatieplaten of een voorzetwand met isolatiemateriaal te installeren. Dit is vooral handig bij renovaties, maar het verkleint wel de binnenruimte. Buitenmuurisolatie omvat het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant van het huis, gevolgd door een nieuwe gevelbekleding. Dit geeft een nieuw uiterlijk aan je huis en biedt uitstekende isolatie zonder de binnenruimte te verminderen.

Dakisolatie

Dakisolatie is een van de meest effectieve manieren om warmteverlies te voorkomen, aangezien warme lucht stijgt en veel warmte via het dak kan ontsnappen. Het isoleren van het dak kan zowel aan de binnen- als buitenkant worden gedaan. Binnenisolatie omvat het plaatsen van isolatiemateriaal tussen de dakbalken, terwijl buitenisolatie een nieuwe isolatielaag bovenop het dak toevoegt. Beide methoden helpen om de energie-efficiëntie van je woning aanzienlijk te verbeteren.

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Als je in een gemiddelde hoekwoning van geen naar goede dakisolatie gaat, bespaar je zo’n zo’n €600 per jaar.

Warmtepomp naast muur

Kierdichting als aanvulling

Naast grotere isolatiemaatregelen is het belangrijk om naden en kieren in je huis te dichten. Dit voorkomt tocht en warmteverlies. Kierdichting kan eenvoudig worden gedaan met behulp van tochtstrips, kit of schuim. Zorg er wel voor dat je huis voldoende geventileerd blijft om een gezond binnenklimaat te behouden.

Zelf isoleren? Dit is waar je aan moet denken

Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of geïsoleerd dubbelglas kun je jouw woning isoleren en flink besparen op energiekosten. Ben je een beetje handig? Dan kun je sommige isolatieklussen zelf doen. Bijvoorbeeld een voorzetwand plaatsen, zelf de vloer isoleren of dakisolatie aanbrengen. Vergeet ook niet om naden en kieren dicht te maken, maar zorg wel voor voldoende ventilatie en gezonde lucht in huis. Een verbouwing is een goed moment om ook je isolatie aan te pakken. Je kunt het werk natuurlijk ook uitbesteden aan een erkend isolatiebedrijf.

Kosten en subsidies voor isolatie

Isoleren kost in eerste instantie geld, maar er zijn subsidies en leningen om te helpen met de kosten. Je kunt al subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel, maar als je twee of meer maatregelen neemt, is het bedrag per maatregel twee keer zo hoog. Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor duurzame maatregelen. Sinds 1 januari 2023 krijgen woningeigenaren en verenigingen van eigenaren (vve’s) ook 15% van de kosten vergoed als zij één energiebesparende maatregel nemen.

Wil je jouw huis verder verduurzamen? Neem contact op

Wil je jouw huis verder verduurzamen en ben je benieuwd hoe Wubbo jou kan helpen bij het realiseren van een duurzame, gasloze of energieneutrale woning? Neem dan contact op met INTU voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze experts staan klaar om je te helpen met een op maat gemaakt verduurzamingsplan voor jouw woning.

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Als je in een gemiddelde hoekwoning van geen naar goede dakisolatie gaat, bespaar je zo’n zo’n €600 per jaar.

Warmtepomp naast muur