Wat het regeerakkoord van 2024 betekent voor de energie en het verduurzamen van je huis

Op 16 mei 2024 presenteerden PVV, VVD, NSC en BBB hun coalitieakkoord. Dit akkoord bevat belangrijke maatregelen die directe gevolgen hebben voor huiseigenaren, met name op het gebied van energie en verduurzaming. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten uit het regeerakkoord en wat deze betekenen voor mensen die gasloos of energieneutraal willen wonen.

Hulp voor lage- en middeninkomens met het verduurzamen van hun woning

Verduurzamen loont, helaas lukt het de lagere inkomens nog te weinig om hiervan te profiteren. Mede omdat initiële investering te groot zijn of omdat ze in een huurwoning wonen en afhankelijk zijn van een woningcorporatie.

Het regeerakkoord geeft aan financiële middelen in te willen zetten om mensen met een laag inkomen te helpen bij de energietransitie. Deze groep wordt vaak geconfronteerd met de grootste uitdagingen bij het verduurzamen van hun woningen vanwege beperkte financiële middelen.

Specifieke maatregelen en details over hoe deze ondersteuning eruit zal zien, moeten nog worden uitgewerkt, maar het benadrukt wel de noodzaak om verduurzaming voor iedereen toegankelijk te maken.

Wat veel mensen niet weten: Mensen met een eigen huis en een laag inkomen (tot €60.000) kunnen nu lenen met 0% rent bij het Nationaal warmtefonds.

Warmtepomp naast muur

Gasbeleid en energiebelasting

Het akkoord introduceert langetermijncontracten voor gas en verhoogt gaswinning op de Noordzee, terwijl de energiebelasting op gas heeel iets wordt verlaagd. Voor huishoudens met een gemiddeld gasverbruik betekent dit een besparing die oploopt tot ongeveer €4 per maand in 2030.

Hoewel dit op korte termijn financieel voordelig kan zijn, roept het vragen op over de langetermijnstrategie voor het terugdringen van gasgebruik en de overstap naar hernieuwbare energiebronnen.

Geen verplichte warmtepomp of labelsprongen meer

Een andere belangrijke wijziging is het schrappen van de verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de verwarmingsketel een warmtepomp te installeren. Dit geeft huiseigenaren meer vrijheid om zelf te beslissen over de verduurzaming van hun woning.

Daarnaast zijn er geen verplichte labelsprongen meer voor koopwoningen. Ook dit biedt huiseigenaren de mogelijkheid om in hun eigen tempo te verduurzamen.

Warmtepomp naast muur

Stoppen van de salderingsregeling

De meest besproken maatregel voor veel huiseigenaren is het stoppen van de salderingsregeling per 1 januari 2027.

Je terugverdientijd van zonnepanelen wordt hierdoor langer. Toch blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Zeker als je zelf meer van je eigen zonnestroom gaat gebruiken.

Dit kun je zelf doen door de wasmachine overdag aan te zetten, of je auto op te laden. Nog interessanter: je kunt dit soort dingen ook automatisch laten regelen door een slimme energiemanager zoals Wubbo.

Zo verduurzaam je je huis of gebouw met INTU

Bij INTU begrijpen we dat de overgang naar een gasloze en energieneutrale woning complex kan zijn. Onze missie is om huiseigenaren en bedrijven te helpen bij deze belangrijke stap. Met Wubbo bieden wij een allesomvattende oplossing voor elk type gebouw en woning.

Wubbo combineert en optimaliseert energieproducten zoals zonnepanelen, warmtepompen en accu’s combineert. Zo ben je niet afhankelijk van maar 1 energiebron zoals alleen een warmtepomp of alleen zonnepanelen.

Of je nu woont in een modern rijtjeshuis of een historische boerderij, INTU biedt maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij jouw behoeften. Met ons systeem kun je je energieverbruik eenvoudig monitoren en beheren via de INTU app, waardoor je altijd optimaal gebruikmaakt van de beschikbare kostenbesparende en duurzame energiebronnen.

Wil je meer weten over hoe INTU je kan helpen bij het verduurzamen van je woning of bedrijf? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Warmtepomp naast muur