Het einde van de saleringsregeling, wat betekent dit voor jou?

De salderingsregeling, geïntroduceerd in 2004, heeft een grote rol gespeeld in de stimulering van zonne-energie in Nederland. Met gemiddeld 3,5 zonnepaneel per inwoner is Nederland wereldkampioen zonnepanelen. De regeling heeft huiseigenaren jarenlang geholpen om te besparen op hun energierekening door teruggeleverde stroom te verrekenen met hun verbruik. Echter, volgens het nieuwe regeerakkoord zal deze regeling per 2027 stoppen. Wat betekent dit voor jou als huiseigenaar?

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling stelt huiseigenaren in staat om de stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet af te trekken van hun eigen verbruik. Hierdoor konden ze eenvoudig besparen op hun energierekening zonder na te hoeven denken over hun energieverbruik of opslag van zonnestroom.

Waarom stopt de salderingsregeling?

Het besluit om de salderingsregeling te beëindigen heeft verschillende redenen:

Stroomoverschotten: Op zonnige momenten ontstaan stroomoverschotten, waardoor de waarde van stroom op de energiemarkt daalt.

Inefficiënt gebruik: De huidige salderingsregeling stimuleert huiseigenaren niet om opgewekte stroom zelf te gebruiken, wat leidt tot suboptimale benutting van zonne-energie.

Zonder de salderingsregeling zullen huiseigenaren worden aangemoedigd om hun energieverbruik beter af te stemmen op hun zonnestroom, bijvoorbeeld door de inzet van thuisbatterijen en slimme energiemanagementsystemen zoals Wubbo.

wubbo image

Wat betekent dit voor jou als huiseigenaar?

Het stoppen van de salderingsregeling betekent dat de terugverdientijd van zonnepanelen langer wordt. Toch blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering, vooral als je zelf meer van je eigen zonnestroom gaat gebruiken.

Dit kan bijvoorbeeld door apparaten zoals wasmachines overdag aan te zetten of je elektrische auto op te laden. Nog interessanter is het automatisch regelen van deze processen door een slimme energiemanager zoals Wubbo.

Zo bereid je je slim voor op het einde van de salderingsregeling

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op het einde van de salderingsregeling:

Energieverbruik optimaliseren: Gebruik slimme energiemanagementsystemen zoals Wubbo om je eigen verbruik te maximaliseren. Dit helpt je om meer van je eigen opgewekte energie direct te gebruiken.

Thuisbatterij: Overweeg de aanschaf van een thuisbatterij om overtollige energie op te slaan voor later gebruik. Hiermee kun je ook ’s avonds en ’s nachts profiteren van je zelf opgewekte stroom.

Warmtepomp: Met een warmtepomp kun je meer stroom zelf verbruiken én op gas besparen. Wubbo stuurt je warmtepomp automatisch aan als er gratis (zonne)stroom beschikbaar is.

wubbo image

Duurzame energie blijft rendabel

Het einde van de salderingsregeling brengt veranderingen met zich mee, maar investeren in duurzame energie blijft rendabel. Door je voor te bereiden en slimme keuzes te maken, kun je maximaal blijven profiteren van je zonnepanelen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Zo helpt INTU alsnog jouw huis te kunnen verduurzamen

INTU biedt een bewezen oplossing met Wubbo, waarmee je energieverbruik optimaal wordt beheerd. Door gebruik te maken van dit slimme energiemanagementsysteem, kun je thuisbatterijen en warmtepompen en meer energieproducten combineren. Zo zorgt INTU ervoor dat je maximaal profiteert van de opgewekte zonnestroom.

Wubbo helpt je energieverbruik af te stemmen op de productie, zodat je minder afhankelijk bent van teruglevering aan het net. Hiermee blijf je besparen op je energiekosten en word je steeds onafhankelijker van nieuwe regelingen of wetgevingen. INTU ondersteunt je met advies op maat en geïntegreerde energietechnologieën voor een duurzaam en slim thuis. Kom vrijblijvend op adviesgesprek en ontdek je mogelijke besparingen.